KEREM AMBALAJ

OLUKLU MUKAVVA İLE İLGİLİ TANIMLAR

Ondüle: Çeşitli dalga cinslerinde ondüle edilmiş fluting kağıda verilen isimdir.

Tek Yüzlü: Bir yüzüne kağıt yapıştırılmış ondüle tabasına verilken isimdir. Bu malzeme sargılama, yastıklama ya da sıkıştırma amacı ile kullanılır.

Tek Dalga Oluklu Mukavva: En az üç tabaka kağıdın, geometrik bir form verilerek birleştirilmesi ile elde edilen levhaya verilen isimdir. Örnek: A, B, C, E veya K dalga

Çift Dalga Oluklu Mukavva: İç, dış, ara ve iki ondüle olmak üzere, beş kat kağıdın birbirine yapıştırılması ile, çift dalga oluklu mukavva elde edilir. Güçlü olmaları nedeniyle büyük yük taşıyabilir, üst üste istiflenmeye çok uygundur, teleskopik kutu yapımında ya da dökme ambalajı olarak kullanılır. Örnek: B+C, E+B, C+A, B+K

Üç Dalga (Tripleks) Oluklu Mukavva: İç, dış, iki ara ve iki ondüle olmak üzere, yedi kat kağıdın birbirine yapıştırılması ile elde edilir. Hacimli ve çok ağır malzemelerin taşınmasında kullanılır. Örnek: A+B+E, B+A+C

Oluk Tipleri

Oluklu mukavva üretiminde 5 ana oluk tipi kullanılır. Bunlar A,B,C,E ve K harfleri ile sembolize edilmekte olup genel özellikleri aşağıda verilmiştir. Firmamızda tek dalga (A,B,C,E,K) ve çift dalga (AB, CB, BE, KB) oluklu mukavva üretimi yapılmaktadır.

DALGA CİNSİ



Oluk Tipi: A    Dalga Yüksekliği: 4,5 - 4,7 mm
Özellikleri:En iyi alt ve üst sıkıştırma dayanıklılığı sergiler. Sebze ve meyve kutularının üretiminde kullanılır.

Oluk Tipi: B    Dalga Yüksekliği: 2,1 - 2,9 mm
Özellikleri:Oluk yüksekliklerinin ve dalga aralıklarının az olması nedeniyle yüzey ezilmesine karşı diğerlerinden daha dayanıklıdır.

Oluk Tipi: C    Dalga Yüksekliği: 3,5 - 3,7 mm
Özellikleri:A dalga gibi en iyi alt ve üst sıkıştırma dayanıklılığı sergiler.

Oluk Tipi: E    Dalga Yüksekliği: 1,15 - 1,65 mm
Özellikleri:Dayanıksız tüketim malları ve hediyelik ambalajlar için üretilir. Kendi başına taşıma ambalajı olarak kullanılmaz.

Oluk Tipi: K    Dalga Yüksekliği: 5,6 - 8,5 mm
Özellikleri:...

OLUKLU MUKAVVA KALİTELERİ

125-140 gr/m2 Kraft Lineer: Yumuşak ağaçtan elde edilen hamurun sülfat yada alkalinle işlenmesiyşe elde edilir. Oluklu mukavva üretiminde iç ve dış astar olarak kullanılır. Doğal renkleri kahverengi olan kraft lineer kağıtlar, kısmen yada tamamen beyazlatılabilir. Ancak herhangi bir beyazlatma yöntemi astarın dayanıklılığını %5-10 arası azaltır.

125 gr/m2 Test Lineer: Kısmi selüloz ve geri dönüştürülmüş kağıt elyafı ile üretilen oluklu mukavva kağıdıdır. Yine oluklu mukavva üretiminde iç ve dış astar olarak, test lineer kağıtlar da kullanılabiliyor. Ancak oluklu mukavva kutu ve astarı olarak geri dönüştürülmüş kağıt elyafı kullanımı, kutunun dayanıklılığını özellikle tropik koşullarda büyük ölçüde azaltır.

140 gr/m2 Beyaz Test Lineer: Test lineer kağıtlar yüksek kaliteli seçilmiş geri dönüşüm malzemeden üretilir ve üzeri boyanırsa ortaya imitaston kraft olarak da adlandırılan ve mükemmel dayanıklılığı olan kağıtlar çıkar. Bakse konu kağıt da bu özelliklere sahiptir.

Not: Test lineer ile kraft lineer aynı özellikte değildir. Test lineer, üzerindeki çok küçük siyah noktalar ile kraft lineerden ayrılır.

100-140 gr/m2 Fluting: Geri dönüşümlü kağıt ve saman lifinden üretilen bu kağıt oluklu mukavva üretiminde iç katman olarak kullanılan bir kağıt türüdür. Kraft ve test lineerden daha dayanıksız olan bu kağıt tipi istendiğinde maliyeti düşürmek için ve çevreyi korumaya yönelik olarak kullanılmaktadır. Talep edildiği takdirde gramajı arttırılarak dayanıklılığı üst seviyelere çıkarılabilir.